Pivovarské řízkobraní 21. - 23. 2.

Kdo a kdy jako první rozklepal plátek libového masa, aby jej lehce osolený protáhl moukou, rozšlehaným vejcem, obalil v jemné strouhance a horkém oleji na pánvi z obou stran osmažil? Vynalezen byl údajně již ve starověkém Řecku. Podle jedné z legend má svůj prapůvod ve středověkých jídlech, jímž položili základ bohatí byzantští obchodníci svým zvykem pojídat maso s tenkými plátky zlata. Když to samé ale zkusili i benátští kupci, církev takové chování zakázala a označila je jako příliš dekadentní.

Za objevitele vídeňského řízku je považován Maršál Radecký, který jej poprvé ochutnal v Miláně. Přivezl recept Františku Josefovi I. Císaři tento řízek tak mimořádně zachutnal, že se brzy poté stal už pod názvem řízek "vídeňský" vlastnictvím celého rakouského národa. Ani ve Vídni řízek neustrnul ve své podobě a z původního obalovaného telecího kotletu změnil v tenký plátek telecího masa. Podle možností se začal smažit krom telecího plátku též plátek vepřový a jak je nám dnes známo, trojobalem lze protáhnout kdeco. Řízek je prostě hit. Teplý či studený, chutná pořád výtečně a nedá se s ničím jiným srovnat. Proto jeho obliba letí napříč kontinenty a dát si ho můžete téměř všude. I na Radešíně :-)

150g Vepřový řízek z krkovice 118,-

150g Vepřová kotleta v pivním těstíčku 118,-

150g Kuřecí řízek 118,-

150g Kuřecí řízek KFC 128,-

150g Smažená husí játra 128,-

150g Řízečky z vepřové panenky v mandlovém obalu 148,-

150g Česnekové kančí řízečky 148,-

150g Ondráš (vepřový řízek v bramboráku) 168,-

150g Smažené kachní prso 168,-

150g Klokaní řízečky 168,-

150g Pštrosí řízečky 168,-

150g Telecí vídeňský řízek 168,-

225g Variace řízečků - pštrosí, telecí, klokaní 248,-


PŘÍLOHY

200g Petrželkové brambory s málem 33,-

200g Bramborový salát 40,-

200g Bramborová kaše 40,-

200g Hranolky 40,-

200g Šťouchané brambory s cibulí a slaninou 40,-

200g Zelný salát s mrkví 40,-


PRO TY, CO ŘÍZKY NERADI

300g Pohanka s grilovanou zeleninou, dýňovými semínky a olejem 138,-

300g Špagety s omáčkou z pečených paprik, sypané sýrem Gran Moravia 138,-


PŘEDKRMY

150 g Bobrovská klobása, čerstvý křen, hořčice, chléb 58,-

50 g Topinka s pikantní masovou směsí sypaná sýrem 68,-


K PIVU A VÍNU

150 g Domácí smažené brambůrky 38,-

80 g Škvarky se sádlem, chléb 48,-

1 ks Utopenec, chléb 48,-

10 ks Cibulové kroužky, dip 48,-

100 g Nakládaný hermelín, chléb 58,-

80 g Variace nakládaných sýrů, chléb 68,-


POLÉVKY

0,25 l Hovězí vývar s nudlemi a játrovými knedlíčky 38,-

0,25 l Dle denní nabídky 38,-


DEZERTY

Zmrzlinový pohár se šlehačkou 58,-

Čokoládový dort se šlehačkou 78,-

Čokoládovo-kokosový dort se šlehačkou 78,-

Jablečný koláč s karamelem 78,-

Medovník se šlehačkou 78,-

Tvarohový dort s malinami a malinovým přelivem 78,-

Horké maliny se zmrzlinou a šlehačkou 78,-